Operaball 2004

Don Pasquale

Handlingen er satt til begynnelsen av det nittende århundre, i en velstående del av Roma. Den aldrende ungkaren, Don Pasquale, har bestemt seg for å gjøre sin nevø, Ernesto, arveløs. Don Pasquale vil gjøre dette med å gifte seg.


Første Akt, Scene 1, Hos Don Pasquale
Don Pasquale da Corneto venter utålmodig på sin venn, Doktor Malatesta, som har lovet å hjelpe ham å finne hans fremtidige hustru. Doktor Malatesta ankommer med strålende nyheter om at kvinnen er funnet. En perfekt kvinne for Don Pasquale, nemlig doktorens egen søster, som forøvrig er meget interessert i den modne og voksne ungkaren.
Don Pasquale blir henrykt og fantaserer om alle barna han skal ha med henne.

Don Pasquales nevø, Ernesto, mottar budskapet fra sin onkel om giftemålet og Pasquale gjengir at han burde gå inn i et arrangert ekteskap, utkåret av Don Pasquale selv. Ernesto elsker sin Norina, og nekter å gifte seg med andre enn henne, noe som gjør Don Pasquale rasende. Ernesto får beskjed om å finne seg et annet sted å bo. Knust av å bringe Norina inn i et liv med fattigdom, ber han Pasquale om å konsultere doktor Malatesta. Men Ernesto får nå vite om onkelens giftemål med doktorens søster. Ernesto fortviler.

Første Akt, Scene 2, Hos Norina
Norina leser, med stor innlevelse, en kjærlighetsroman. Norina ser på seg selv som en mester i alle triks hva menn og kjærlighet angår. Et brev fra Ernesto ankommer, akkurat i det Malatesta kommer og forteller Norina om sine planer for å lure Don Pasquale. Norina skal spille Malatestas søster, gifte seg med den gamle ungkaren, for så å drive ham til vannvidd. Don Pasquale må bli så lei av henne at han vil gjøre alt for å komme seg ut av ekteskapet. Det haster med å iverksette planene, så Norina og Doktor Malatesta har ikke tid til å sette Ernesto inn i planene.


Andre Akt
Ernesto er nå på randen av absolutt fortvilelse. Uten et hjem og tapet av kjæresten bringer ham på tanker om å flytte fra Roma og Italia.

I et annet rom, venter Don Pasquale utålmodig på sin utkårede som kommer inn sammen med Doktor Malatesta. Norina, eller “Sofronia” ber blygt om å gifte seg med Don Pasquale og uten flere forsinkelser kommer vielsen i gang. Dessverre kommer Ernesto tilbake og uten å vite sannheten blir han vitne til at de to gifter seg. Han blir nå satt inn i de videre planene av Doktor Malatesta. Straks den falske seremonien er over, blir Norina ei heks av et kvinnfolk, som plager Don Pasquale med sitt labre temperament.


Tredje Akt, Scene 1, Hos Don Pasquale
Det ferske ekteparet krangler så intens at Don Pasquale snakker om skillsmisse. Norina mister så, med vilje, et brev fra sin “hemmelige” elsker som ektemannen plukker opp fra gulvet. Fortvilet og forbannet over å vite om møtet som skal finne sted mellom de elskede i hans egen hage, tilkaller Don Pasquale igjen sin gode venn doktor Malatesta slik at de sammen kan overaske de elskede på fersk gjerning.

Tredje Akt, Scene 2, Don Pasquales hage
Ernesto og Norina møtes i hagen og viser sin kjærlighet for hverandre. Ernesto sniker seg av gårde i det Don Pasquale og Malatesta “overraskende” dukker opp i hagen. Don Pasquale forlanger å vite hvem den hemmelige elskeren er, men Norina benekter at noen andre har befunnet seg i hagen den kvelden. Don Pasquale blir så rasende at han kommanderer Norina til å forlate residensen, men hun forlanger huset ved en eventuell skillsmisse. Lettet puster Don Pasquale ut, når han får vite om det falske ekteskapet og at den hemmelige elskeren er nevøen, Ernesto, og hans forferdelige kone, faktisk er Norina. De elskende tilgis, og Norina blir akseptert av Don Pasquale slik at arven nå endelig vil tilfalle Ernesto.

Les om komponisten Gaetano Donizetti her»
Les om artistene under operaballet 2004 her»

 
www.itsybitsy.no © 2004