Gaetano Donizetti

Italiensk opera’s renesanse i det nittende århundre, skyldes i en vesentlig grad komposisjonene til Gaetano Donizetti.

Donizetti ble født og vokste opp i en liten by i nord-Italita ved inngangen av det nittende århundre. Han fikk en tidlig interesse for opera, da en av hans første musikklærere var den kjente komponisten, Simon Mayr. Men Donizetti mislikte tanken på å livnære seg som musikklærer, så imot familiens vilje, vervet han seg i militæret.

Det var i militæret han skrev sin første opera, Nerico, Conte di Borrgogna, som forøvrig ble en stor suksess i Italia. Og hans andre opera var en slik suksess at han ble avskjediget fra militæret for å fokusere på det han mestret best, å komponere musikk.

I perioden 1822-1828, komponerte han en rekke suksessfulle operaer, men det var i 1829 han presenterte det romantiske mesterverket, Elisabetta al Castello di Kenilwoth. Stykket bærer sterkt preg av innflytelse fra Bellini’s romantiske verk.
I 1830 oppnådde han internasjonal prestisje med Anna Bolena, en romantisert utgave av engelsk historie med brodd og dybde, som fenget et kresent og voksent publikum.
Donizetti’s første periode som komponist, kjennetegnes med tekster som ofte var skrevet til personer han kjente til og som passet inn i dramatikken. Men etter hvert som Donizetti utviklet seg kunstnerisk, begynte han å beherske dramatikken til fingerspissene, som i Don Pasquale (1843). Her kan man kan se en sterk modning i samspillet mellom karakterene. Han var nå en av Europas mest anerkjente og respektere komponister.

Hans kones død i 1837 førte til et stort tilbakefall for Gaetano Donizetti, som han aldri kom over. Hans kjærlighet og tapet over sin kone, gjorde at Donizetti ble svært deprimert og til tider både fysisk og psykisk syk. I 1845 fikk han et slag som gjorde ham totalt paralysert.

Gaetano Donizetti døde den 8 april 1848, og etterlot seg en musikalsk arv av komposisjoner som Elisabetta al Castello di Kenilworth (1829), Anna Bolena (1830), L’Elisir d’Amore (1832), Roberto Devereux (1837), La Fille du Regiment (1840), La Favorite (1840), Linda di Chamounix (1842), Maria di Rohan (1843) og selvfølgelig Don Pasquale (1843).

Les om operaforestillingen Don Pasquale her»
Les om artistene under operaballet 2004 her»

 
www.itsybitsy.no © 2004