Oslo Symfoniorkester

"Det var en lørdag aften..." i 1927, altså for 70 år siden at orkesteret så dagens lys. Spilleglade og entusiastiske Erling Nordlie, Nils og Toralf Kinnerød og Godvar Hagan dannet Kampen KFUM's orkester "ARIOSO". De fikk med seg blant annet 12 år gamle Arvid Fladmoe på fiolin, og ved fylte 18 år overtok han dirigentpinnen. Orkesteret spilte på hans debutkonsert, og i årenes løp var han en inspirerende drivkraft i orkesteret.
I de ellers så harde tredveårene var orkestervirksomheten svært god. Tross knapp økonomi arrangeres en rekke samarbeidskonserter med kor i hovedstaden, og orkesteret legger ut på sine første turnéer utenbys. Fordi orkesteret i stor grad bestod av unge menn, falt det naturlig å være sammen om andre aktiviteter enn musikken; i idrettskonkurranser stilte orkesteret med eget fotball- og skøytelag.
Ved 15-årsjubiléet i 1942 holder orkesteret konsert i Forbundssalen, hvor de presterer å spille for fullt hus. Verd å merke seg, da salen rommet 900 sitteplasser! Nå var det slik at profesjonelle kunstnere streiket i protest mot tyskerne, mens amatører kunne opptre. Kanskje var hovedstadspublikummet hungrige på kulturtilbud, så derfor denne store tilstrømmingen. Knut Nystedt, orkesterets dirigent over to perioder, ledet denne konserten.
I forbindelse med Holmenkolldagen i 1948, holdes idrettsgudstjeneste i Trefoldighetskirken. Orkesteret deltar, og stor var skuffelsen da Kronprins Olav på grunn av stramt tidsskjema forlater kirken i de første taktene av konsertens høydepunkt: "Fireworks Music" av Händel. På samme konsert henger stemmetonen fra orgelet seg opp, og en av orkesterets eldre fiolinister som ikke hadde oppdaget uhellet, utbryter irritert så det høres i hele kirken: "Nå må vi da ha hørt denne a'en lenge nok!"
Så flytter orkesteret til Oslo KFUM i Møllergaten 1, hvor de knytter nye kontakter. Først og fremst med andre underavdelinger i KFUM, som gir orkesteret mange oppgaver innen foreningen. I mange år medvirker de ved andakten i Oslo rådhus julaftens morgen. Det bygges nytt hus i Møllergaten 1, og orkesterets konsertmester Odd Sevåg ordner det slik at det nå sterkt reduserte ensemblet øver på Sagene skole under hans ledelse. Da åpningshøytideligheten i det nye KFUM-huset går av stabelen, har orkesteret heldigvis knyttet til seg bratsjisten Gunnar Fjeldheim som dirigent. Han bygger orkesteret ut til symfonisk besetning, og den idérike og energiske formann Birger Bjercke leder orkesteret inn i en svært aktiv periode. I 1969 og 1970 holder orkesteret 15 konserter pr. år.
Arvid Fladmoe gjestedirigerer ved 50-årsjubiléet. Det avholdes også en kirkekonsert i anledningen, og her urfremføres Knut Nystedts "Et norsk Te Deum" for kor og orkester. Konserten fikk svært positiv omtale i Aftenposten. Det går stadig meget bedre, og da Jan Ola Amundsen overtar som dirigent i 1980, starter det vi får kalle "den store rekrutteringsperioden". I 1987 teller orkesteret 70 medlemmer, og orkesteraktiviteten fra da og frem til i dag har vært svært utfordrende og variert. "Unge talenters konsert" ble etablert i 1986. Her fikk unge musikkstudenter en sjelden anledning til å fremføre et solistverk akkompagnert av symfoniorkester. Etter åtte år med stor interesse og publikumstilstrømming, hadde den, som eget arrangement, utspilt sin rolle. Imidlertid engasjeres fortsatt unge talenter til solistoppgaver.
I 1985 ønsket Odd Sevåg, som hadde gjort en formidabel innsats som orkesterets konsertmester i mer enn tredve år, å gå tilbake til funksjonen som tuttimusiker. Man valgte da å ha en profesjonell musiker i denne rollen, en som også kunne instruere strykerne. Arne Jørgen Øian har hatt denne oppgaven siden 1987, og takk og pris for det! Maken til tålmodighet og utsøkt faglig dyktighet skal man lete lenge etter! I 1990 avvikles orkesteret som underavdeling i Oslo KFUM og i juni 1992 er vi husløse. Først høsten 1993 får vi fast øvingslokale.
Mange amatørforetagender på kultursiden sliter seg ut på loppemarked og kakesalg. Det har vi sluppet. Blant mange gode samarbeidspartnere har Tårnseilerne og Det Norske Studentersamfund gitt oss Operaballet i Den Gamle Logen, 17.maikonserten i Oslo Konserthus og promenadekonserten i Chateau Neuf som faste spilleoppdrag. I tillegg medvirker vi årlig ved flere korkonserter. På den litt utradisjonelle inntektssiden kan vi nevne statistarbeid ved tre filminnspillinger. Økonomiske resultater av denne innsatsen gir oss anledning til profesjonell instruksjon på gruppeprøver, helgeseminarer og turnéer utenbys. Som gjestedirigenter har vi hatt anledning til å engasjere Kjell Seim, Bjarte Engeset og Eldar Nilsen.
Våre fire turnéer til Danmark står som uforglemmelige opplevelser, både musikalsk og sosialt. I så stor grad at det endte med et fiolinekteskap. Om vi ikke kan stille med eget skøytelag som tidligere i historien, er det ikke mangel på fantasi. Vår kjære maestro spiller klaver og fremfører solonummer på trompet, tre førstefiolinister og en bratsjist spiller hymne for fire andrefioliner, en hornist og en trombonist avslører fargerike sangkvaliteter, en av trompetistene har nylig utgitt CD-plate, og en bratsjist kommer med poetiske betraktninger om det meste. Ordet "amatør" kommer av det latinske ordet "amare", som betyr å elske. Det vil si en person som dyrker en kunst, ikke som yrke, men av kjærlighet...
Hedvig Halvorsrud

 

 
www.itsybitsy.no © 2004